İş

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Kısa ve orta vadeli planlarımızı Eylül’den sonra açıklayacağız

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Toplantısına Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlık etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Çevre Bakanı, Kentleşme ve İklim Değişikliği Mehmet Özhaseki, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Başkan Yardımcısı Yılmazeylül, kısa ve orta vadeli bir eylem planının er geç ortaya çıkacağını söyledi.

Başkan Yardımcısı Yılmaz’ın açıklamaları şöyle:

“Kısa vadeli ve orta vadeli olarak ayırıyoruz. Hukuki, idari, teknik ve süreç yumuşatma süreçleri altında toplayacağız. Eylül ayı sonuna kadar Sanayi Bakanlığı ile uyum içinde yönlendirme ve teknik kurullarımızı yürüteceğiz ve eylem planı ortaya koyun. Meclis açılmadan eylül sonunda kısa ve orta vadeli eylem planımız ortaya çıkacak. işimiz. Bilginin kullanılması ve paylaşılması sorunu. Bu konularda ilave düzenlemelere ihtiyaç vardır. AB ile uyum çerçevesinde uluslararası şirketler arasında paylaşmamız ve çalışmamız gerekiyor.”

“FİNANSMAN ERİŞİM EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİ”

Yatırımlarda finansmana erişim en değerli konulardan biri olarak nitelendirildi. Yatırım yeri fırsatlarının gerçekleştirilmesi değerli bir konudur. Tarım ve çevre imkanları dikkate alınarak daha fazla sanayi bölgesinin nasıl oluşturulacağı gündeme geldi. Sanayiye tahsis edilen arazi AB ülkelerinin oldukça altındadır. İhracat döviz kazandırıcı hizmetler son derece değerlidir. Reeskont kredilerine yönelik takviye artırılarak Eximbank’ın daha da güçleneceği konuşuluyor.

“GÜMRÜK İŞLEMLERİNİ KOLAYLAŞTIRIYORUZ”

Gümrük birliği düzenlemelerine uyum konuları ele alındı. Gümrük süreçlerinin güzelleştirilmesi adına süreçlerin kolaylaştırılması değerli bir konudur. Ortada sözde iş mevzuatında çeşitli düzenlemeler var. Kısa ve orta vadeli meseleleri halletmek söz konusudur. Yabancı çalıştırma konularında nasıl hareket etmemiz gerektiği tartışıldı.

Girişimcilik ekosisteminin desteklenmesi değerli bir konu. Çeşitli finansal araçlarla girişimciliğin geliştirilmesi ve sermaye piyasalarının etkinleştirilmesi konuları ele alındı. Yeşil dönüşüm kapsamında emisyon ticaret sistemi kullanılarak yeşil dönüşüme destek olarak kullanılması gerektiği belirtildi.

“DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN HIZLANMASI ÖNEMLİ”

Dijital dönüşümü hızlandırmak değerli bir konu haline geldi. 5G başta olmak üzere diğer konularda da yeni çalışmaların yapılması gerektiği ortaya çıktı. Demiryollarına daha fazla öncelik verilmesi. Bu konu seçim beyannamemizde çok net bir şekilde belirtilmiştir.

“İŞ YAPMA KOLAYLIĞINI ARTIRACAĞIZ”

Ana başlık olarak risk yönetiminin iyileştirilmesi ele alındı. Başta İstanbul olmak üzere her türlü afete hazırlıklı olmanın ne kadar değerli olduğundan bahsettik. Afet hazırlığının hızlandırılması değerli konulardan biriydi. 2018 yılından bu yana yapılan çalışmalarla Dünya Bankası iş yapma kolaylığı sıralamasında 33’e düştük. Dünya Bankası bunu hazırlamıyor, ancak iş yapma kolaylığını artırmak için adımlar atmaya devam edeceğiz.

“ENFLASYONLA MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reformları kapsamlı bir şekilde vurguluyoruz. Enflasyonla mücadelemizi sürdürecek, ülkemizin resesyona girmeden sağlıklı bir şekilde büyümesini ve istihdamını sağlamayı hedefliyoruz. Temel çerçevemiz istikrarlı geliştirme sürecidir. Yatırım ortamı uygun hale geldikçe kazanımlar ülkemize ve ekonomimize olumlu yansıyacaktır.”

haber-mahmudiye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu