Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Binlerce Hektar Orman Alanı Ormansızlaştırıldı
DİLAN KUTLU
Cumhurbaşkanı kararıyla birçok yerde orman toprağı orman statüsünden çıkarıldı. 2018 yılından bu yana “3 bin 200 futbol sahası” büyüklüğünde bir alanın orman statüsünden çıkarıldığını belirten Türkiye Ormancılar Birliği Başkanı Hüsrev Özkara, “17’nci kez yaklaşık 600 hektar alan ormanlık alandan çıkarıldı” Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile dosyalar ormandan adım adım çıkarılmak üzere hazırlanıyor.” “Beklemeye devam ediliyor” dedi.
7 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 3413 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne dayanan düzenleme ile 6831 sayılı Orman Kanununun ek 16’ncı maddesi kapsamında ‘Ormansızlaştırma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik’ yürürlüğe girdi. Orman alanlarının yağmalanmasına yol açan söz konusu düzenlemeyle milyonlarca orman alanı vasıf dışı bırakıldı.
19 Ocak Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararlarına göre Bingöl, Bursa, Elazığ, Eskisehir, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sinop, Tokat ve Zonguldak illerinde bazı alanlar orman kapsamı dışında tutuldu. sınırlar. Milli Parklar eski Genel Müdürü ve Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Başkanı Özkara, konu hakkında ANKA Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu. Özkara şunları söyledi:
“ORMAN ALANINDAN ÇIKARILMASINI BEKLEYEN BİNLERCE DOSYA VAR”
“Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 17. kez yaklaşık 600 hektar alan orman alanlarından uzaklaştırıldı. Maalesef Türkiye’nin ormanları boşaltılıyor. Doğal varlıklarımız işlevsiz hale getiriliyor. Bu giderek artacak. Çünkü ortada bekleyen binlerce belge var.” Bu belgeler ormandan adım adım çıkarılmak üzere hazırlandı.” İlk kez 2 bin 234 hektarlık bu kadar geniş bir alan, 17 kararla mayınlı hale getirildi. Son karar ise yaklaşık 598 hektarlık alan oldu. Yani yüzde 27’si sonuncudur. Sayının giderek artacağını, alanların büyüyüp mayınlanacağını görüyoruz.
“ORMAN ALANI İÇİNDEKİ ALANLARI KALDIRMA YETKİSİ ÇOK TEHLİKELİ”
Ancak Anayasa’nın 1961 yılında ormanları düzenlerken yönetimin bu keyfiliğini ortadan kaldırmak için bu güvenceyi sağladığını hepimiz biliyoruz. Eğer yönetimin elinde böyle bir durum varsa nereye varacağı gerçekten tahmin edilemez. 1961’den başlayarak 1982’de tekrar birebir düzenleme yapılmış ve günümüze kadar gelmiştir. 31 Aralık 1981’e kadar 2B’lerle ilgili düzenlemeler yapıldı ve 640 bin hektar araziyi kaybettik. Şimdi sıra 2B’ye rahmet getirecek bir düzenlemede. Orman alanı içindeki alanları çıkarma yetkisi çok tehlikeli bir yetki olduğu ve ucu açık bir yetki olduğu için nereye varacağı belli değil.”
“BUGÜNE KADAR AÇIKLANAN ALANLAR 22 MİLYON”
Özkara, 2018 yılından bu yana “3 bin 200 futbol sahası” büyüklüğünde bir alanın orman statüsünden çıkarıldığını belirterek, şöyle konuştu:
“Geçmişin hatalarını düzeltiyorlar. Geçmişin pisliğini temizliyorlar. Burası aslında bir orman alanı. Orman alanının 1 metrekaresini bile kaldıramıyorsunuz. Bu alanlar birer birer kaldırılıyor” Yasal düzenlemenin şu ana kadar kaldırılan alanları 22 milyon 500 bin metrekare. Yönetimde böyle bir yetkinin olması çok tehlikeli. Bunun nereye gideceği, nasıl gelişeceği belli değil. Bir yerde Cumhurbaşkanımız bu konunun hem karar vericisidir hem de bu alanları istediği gibi çıkarabilir. Böyle bir yetki olabilir mi?”