Ekonomi

Dolar/TL kuru ne kadar oldu? Piyasalar İstanbul ve Ankara’daki toplantıları izliyor

USD/TL’de 19 seviyesi üzerinde her gün sınırlı artışlar görülürken; Küresel piyasalardaki bankacılık kaygıları iç piyasada yer alırken, bu haftadan itibaren gerçekleşecek yabancı yatırımcı toplantıları takip edilecek.

Görüşmeler İstanbul ve Ankara’da yapılacak

Mayıs ayında yapılacak seçimlerin Türkiye ekonomisinde ve finans piyasalarında köklü bir değişiklik yaratıp yaratmayacağını yatırımcılar yıllar sonra İstanbul ve Ankara’da görüşecek.

Yatırımcılar, seçim döneminin Türk lirası cinsinden tahvil piyasasında son yıllarda önemli ölçüde düşürdüğü hatta neredeyse sıfıra indirdiği pozisyonlarını yükseltmek için bir fırsat yaratıp yaratmayacağını anlamaya çalışacak.

Merkez Bankası’nın faiz kararı

Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta politika faizini %8,5’te sabit tutarken, karar metninde yeni bir mesaj vermedi. Kâr dağıtım kararı bankanın yarın yapacağı genel kurul toplantısında izlenecek. TCMB’nin Hazine’ye yaklaşık 40 milyar TL daha fazla aktarması ve yaklaşık 22 milyar TL kurumlar vergisi ödemesi bekleniyor.

S&P’nin kararı ne olacak?

İçsel veri gündeminde Mart ayı reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı yer alıyor. Hafta sonunda S&P Global’in not değerlendirmesi izlenecek.

Dolar/TL bu sabah 08.48’de 19.0845/19.0850 seviyede idi. TL, Şubat başındaki depremden bu yana dolar karşısında %1,4 değer kaybetti.

Sanayi Bakanlığı’ndan hafta sonu paylaşılan bilgilere göre depremin sektöre maliyeti yaklaşık 170 milyar TL oldu. Rapora göre ilgili maliyet, altyapı, bina hasarı, makine hasarı ve envanter hasarından oluşuyor.

Küresel piyasalarda son durum

ABD ve Avrupa vadeli işlem sözleşmeleri, bankaların iflasa karşı borçlarını sigortalama maliyetinin tehlikeli seviyelere çıkmasıyla yükselirken, Asya hisse senetleri, yetkililerin küresel bankacılık sistemindeki sorunların yayılmasını engellemek için çalıştığı beklentileriyle kazanç sağlamakta zorlandı.

Deutsche Bank hisseleri %8.5 düştüğü ve diğer bankaların kredi iflas takas primi (CDS) gibi, temerrüde rağmen bankanın tahvillerini sigortalama maliyetleri keskin bir şekilde arttığı için yatırımcıların iştahı düşük.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu