Yörük kadınların ‘nar ekşisi’ çalışması
Mersin’de hem sofralara lezzet katmak hem de aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla her yıl yörük kadınlar tarafından kış hazırlıkları kapsamında yapılan nar ekşisinin güçlü üretim süreci başladı.
Silifke ilçesinde kendi parçalarından topladıkları narları sopalarla döverek elde ettikleri çekirdeklerin suyunu çıkaran Yörük kadınları, hazırladıkları nar şerbetini saatlerce kaynatarak satarak aile bütçesine katkıda bulunuyor. Pazara arz edilmeyen kırık narlar ise kadınlar tarafından nar ekşisi yapılarak ödeniyor. Özellikle son yıllarda yemek ve salatalara lezzet katmak için tercih edenlerin artmasıyla birlikte sofraların vazgeçilmez tatlarından biri olan nar ekşisi, klasik yöntemlerle hazırlanmakta ve dikkat çekmektedir. Nar tanelerini çuvallara dolduran, ayaklarına çizmelerini geçiren hanımlar, çıkardıkları nar suyunu kazanlarda odun ateşinde iyice katılaşıncaya kadar kaynattıktan sonra soğutarak şişeliyor. Bir kısmını evde kullanmak üzere ayıran hanımlar, fazlalığı paraya çeviriyor.
Nar ekşisi yapmanın çok zor olduğunu belirten Songül Sarıkaya, “Çatlak narları eve getiriyoruz ve çekirdeklerini ayıklıyoruz. Hazırladığımız çubuklarla tek tek çekirdeklerini çıkarıyoruz, botlarımızı giyip ayıklıyoruz. su, sonra kazanlara konur ve odun ateşinde saatlerce kaynatılır.Bu işlem diğerlerinden farklıdır.Nar suyu ne kadar zahmetli kaynarsa kazandan o kadar çok taşar. Bu yüzden her zaman kabaktan hazırlanmış bir kevgir ile atmak gerekir. Savururken çıkan köpüğü mutlaka atmalısınız aksi takdirde ekşi mayanız buruk ve tatsız olur. Dolayısıyla bu işlem 5-6 hatta 10 saat sürebilir ve bu süre içinde bırakamazsınız.” Kıbrıs’tan İstanbul’a kadar birçok yeri ziyaret ederek, “Yaptığımız işin saflığını bilen dostlarım ve meslektaşlarım var. Bu nedenle, her geçen yıl müşteri çemberi artar. Suyunu sıktığımız fasulyeleri de kurutup un haline getiriyoruz. Nar kabuklarını da kurutuyoruz, kışın öksürük için kaynatma içiyoruz. Günümüzde meyveyi taze tükettiğimizde içindeki acı özleri de yiyoruz çünkü antioksidanlarla dolu ve kalp damarlarını açtığı söyleniyor. Narın her çeşidini tüketiyoruz” dedi.